Ägg

Intressant fakta
– Äggets dag firas varje år den 14:e oktober.
– Ägg är världens nyttigaste livsmedel som innehåller massvis med vitaminer och protein.
– Storleken på äggen beror på hönans ålder. Unga hönor värper små ägg medan äldre hönor värper större ägg.
– Äggets färg beror oftast på hönans färg. Bruna hönor värper bruna ägg medan vita hönor värper vita ägg.
– Ägg börjar stelna vid 65 grader (vitan vid 60-65 grader och gulan vid 65-70 grader)

Tips & Trix
– För att kolla om ett ägg är kokt eller inte så kan du sätta snurr på det. Är det kokt så snurrar det jämt medan ett okokt snurrar långsamt och ojämnt.
- Det finns ett gammalt klassiskt sätt att testa ett äggs färskhet. Lägg ägget i ett vattenfyllt glas. Om ägget ligger ner helt och hållet är det riktigt färskt. Ställer sig ägget upp i glaset är det fortfarande färskt men en vecka gammalt eller mer. Om ägget däremot flyter upp till ytan är det gammalt.

Vikt & Volym
S (Små) Under 53 gram (32 gram äggvita, 12 gram äggula)
M (Medelstora) 53-63 gram (37 gram äggvita, 14 gram äggula)
L (Stora) 63-73 gram (41 gram äggvita, 19 gram äggula)
XL (Extra stora) 73 gram eller mer (48 gram äggvita, 20 gram äggula)

Förvaring & Hållbarhet
Förvara alltid äggen i kylskåpet med den spetsiga änden nedåt. Då håller de minst en månad längre än vad bästföredatumet säger.
Det går att frysa ägg men inte i sitt skal eftersom det då skulle spricka och gulan skulle bli seg. Kläck istället äggen och frys in vitan och gulan var för sig eller ihopblandad.

Recept som matchar ingrediensen:

Artiklar som matchar ingrediensen: