Kladdkaka Semla

Kladdkaka Semla (Semmelkladdkaka)

Posted by

Det klassiska bakverket i form av en kladdkaka. Grädden serveras vid sidan om eller så dekorerar man kakan med grädde vid servering.

Det här behöver du:
Kakan:
150 g Smör
2,5 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
3 st Ägg
75 g (1 ¾ dl) Vetemjöl
0,5 tsk Kardemummakärnor (Mortlade)
Garnering:
150 g Mandelmassa
Florsocker
Vispgrädde

Så här gör du:
1. Starta ugnen på 180 grader.
2. Smält smöret på svag värme i en kastrull.
3. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt, ägg och vetemjöl. Rör om till en smet.
4. Häll smeten i smord form (cirka 24 cm i diameter) och strö kardemumman över smeten.
5. Grädda kakan i cirka 20-22 minuter.
6. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och strö över kladdkakan när den fortfarande är varm. Platta till mandelmassan lite lätt.
7. Låt kakan svalna i kylen någon timme.
8. Pudra kakan med florsocker vid servering och servera med vispad grädde.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *